Ardahan soyu nereden gelir?
Etimoloji. Artani veya Artaani’den türeyen Ardahan, Gürcistan’da da yayılan bir din olan Zerdüştlük ile bağlantılı olarak Ahameniş döneminde ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir. Arta yer adının kökü Eski Farsça’dan gelir ve Zerdüştlükte “Aša” olarak da bilinen tanrının adıdır.
Ardahan hangi boydan gelir?
Sarı saçlı, kahverengi ve mavi gözlü, Kuman/Kıpçak tipindeki Kimmerler, İskit Türkleri gelmeden önce Kur, Koruh, Aras ve Yukarı Fırat nehirleri boyunca yayılıp yerleşmişler ve Ardahan da dahil olmak üzere bölgede Türk yaşamı başlamıştır. (M.Ö. 3000-3000)
Ardahan’da hangi ırklar var?
Nüfusun çoğunluğu Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalanı Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Bozalar da yaşamaktadır, ancak çoğunluğu göç etmiştir. Ayrıca az sayıda da olsa Kafkas halkları da vardır.
Ardahanda’da hangi aşiret var?
ListAbbas Uşağı … Alan.Alhan.Areyiz.AslanuşağıBeyituşağıBahtiyar.FerhatuşağıDiğer yazılar…
Ardahan yerlileri kimlerdir?
O dönemde yazlık ve kışlık bekçilik yapan ve giyim kuşam, giysi ve dokumalarıyla Oğuz gelenek ve göreneklerini yaşatan Hanak-Damal/Meşe Ardahan Türkmenleri, Uzun Hasan tarafından Maraş-Altı’daki yerlerinden getirilerek sınır muhafızı olarak görevlendirildiler. Burada görevlendirildiler.
Ardahan’ın hangi ilçeleri Kürt?
Ayrıca Kağızman ve Digor bölgelerinden Kürt köyleri de burada bulunmaktadır. Göle ilçesindeki tüm Kürtler Siverek, Diyarbekir, Digor ve Kağızman kökenli Kürtlerdir. Ardahan’daki Hanak’taki Alevi köylerinin ve Damal’ın bazı köylerinin Türklerin ilk Anadolu kalıntıları olduğuna inanılmaktadır.
Ardahanlılar nasıl olur?
Ardahan halkı sıcakkanlı, samimi ve yardımsever insanlardır. Geleneklerine sadıktırlar ve ailelerine önem verirler.
Ardahan Türkmenleri nereden gelmiştir?
Akkoyunlu Uzun Hasan zamanında (1453), Maraş yöresinden gönüllü olarak buraya getirilen Dulkadurlu Ulusu topluluğuna bağlı “Türkmenler” bu yöreye yerleşmişler, Ulgar ve Cin dağlarını mera olarak kullanmışlar ve zamanla değişerek günümüze kadar gelen Damal yöresinde köyler kurmuşlardır. Böylece kendi gelenek ve göreneklerini korumuşlardır.
Ardahan denince akla ne gelir?
Ardahan denilince akla ilk kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir şehirdir.
Ardahan Rus mu?
“93 Harbi” olarak bilinen savaş sonucunda varılan 1878 anlaşmasına göre Ardahan, Batum ve Kars savaş tazminatı olarak Rus yönetimine devredildi. 3 Mart 1918’de imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması ile 40 yıllık Rus yönetimi sona erdi ve ülke Osmanlı İmparatorluğu’na geri verildi. 30 Ekim 1918’de…
Ardahan’da Alevi var mı?
Ardahan’ın Damal ilçesi Alevi yoğunluğu açısından incelendiğinde; Damal merkezde bulunan Konuksever, Çaybaşı ve Serhat mahallelerinin tamamı ile Damal’a bağlı köylerin tamamının Alevi nüfustan oluştuğu görülmektedir.
En çok Ardahanlı nerede?
Konuşma. 532.
Ardahan’ın en büyük köyü hangisidir?
Göle Ardahan’ın en büyük ilçesidir.
En büyük Kürt aşiret hangisidir?
Aksaray ve Kırşehir yöresinin en kalabalık aşireti bu makalenin konusu olan Boynuinceli aşiretidir.
Cicor ne demek?
Budaklı köyünün eski adı Cicor veya Cicori’dir. Aslında köyün adı 1886 Rus nüfus sayımında Cicar / Cucar (Джиджар / Джуджар) ve 1928 Osmanlı köy listesinde Cicor (جيجور) olarak geçmektedir. Cicor veya Cicor, Orta Çağ’da Gürcistan’ı oluşturan bölgelerden biri olan Kola’da yer almaktadır.
Ardahanlılar nasıl olur?
Ardahan halkı sıcakkanlı, samimi ve yardımsever insanlardır. Geleneklerine sadıktırlar ve ailelerine önem verirler.
Muhacirlerin soyu nereden gelir?
Tarihsel olarak, Komisyon görevlilerinin çoğunlukla Kafkasyalı veya Tatar kökenli olduğu görülmektedir.
Ardahan doğu mu Karadeniz mi?
İçinden Kura Nehri’nin geçtiği Ardahan, 1800 m yükseklikte yer almaktadır. Rakımı yüksektir. Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeydoğu kesiminde, Karadeniz Bölgesi’ne komşu olan il alanları yüksek ve engebelidir.
Ardahan kimden ayrıldı?
7 Temmuz 1921’de vali olarak atandığı Ardahan, 1926’da ilçeye yükseltildi ve 27 Mayıs’ta Kars Vilayeti’ne bağlandı.